10 Eylül 2021 Cuma, Yeni Akit
Resmi adı Mağrib Krallığı olan ancak Türkiye’de, çok garip bir şekilde, başkenti veya en büyük şehri dahi olmayan bir şehrinin adıyla isimlendirilen ülkede 8 Eylül Çarşamba günü genel ve yerel seçimler yapıldı. Aslında bu ülkeyi Fas olarak isimlendirmek Türkiye Cumhuriyeti’ni İzmir olarak isimlendirmek gibi bir şeydir. Türkiye dışında hiçbir yerde böyle garip bir isimlendirmeye de rastlamadım doğrusu. Ama ne yapalım, galatı meşhur olduğu için biz de kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu ülkenin başkenti Rabat, en büyük şehri Ed-Daru’l-Beyza (Kazablanka)’dır. Fas üçüncü sırada yer alır.
Bu ülkedeki son seçimlerde en dikkat çeken gelişme tabii ki, bundan önceki seçimlerde 125 milletvekilliği kazanarak birinci olan ve hükümeti kuran Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (Hizbu’l-Adale ve’t-Tenmiye) bu kez sadece 12 sandalye alarak sekizinci sıraya düşmesi oldu.
İçişleri Bakanı Abdulvafi Leftit, oyların yüzde 96’sının sayılmasından, yani parlamentodaki sandalye paylaşımının büyük ölçüde kesinleşmesinden sonra yaptığı açıklamada, 395 sandalyenin bulunduğu Meclis’te 97 sandalye kazanan Özgürlerin Ulusal Birliği’nin birinci olduğunu duyurdu. Bu partinin adı Türkiye medyasında Milli Bağımsızlar Birliği olarak da yazılıyor, ancak partinin Arapçadaki adı Et-Tecemmu’u’l-Vatani li’l-Ahrar’dır ve “ahrar” kelimesi bağımsızlar değil özgürler anlamına gelir.
İkinci sırada 82 sandalye kazanan Asalet ve Çağdaşlık Partisi yer aldı.
Üçüncü sırada, rejimin köklü partilerinden sayılan ve 78 sandalye kazanan İstiklal (Bağımsızlık) Partisi yer aldı.
Dördüncü sırada yer alan 35 sandalye kazanan Halk Güçlerinin Sosyalist Birliği oldu.
Halk Hareketi, 26 sandalyeyle beşinci oldu.
Sosyalist İlerleme Partisi 20 sandalyeyle altıncı sırada yer aldı.
Yedinci sırada 18 sandalye kazanan Anayasal Birlik yer aldı.
İslami kimliğiyle öne çıkan ve Müslüman Kardeşler’in siyasi çizgisini benimsediği bilinen ancak bu cemaatle organik bağlantı içinde olmayan Adalet ve Kalkınma Partisi (adının Fransızca karşılığının kısaltmasıyla PJD) de sadece 12 sandalye kazanarak sekizinci olabildi.
Bu seçimlerden birinci çıkan ve koalisyon hükümetinin de ortaklarından olan Özgürlerin Ulusal Birliği, kral yanlısı merkez sağ bir partidir. Adında "özgürler" kelimesi geçiyor olsa da gerçekte kralın geniş yetkilerinin korunmasından ve ülkenin totaliter kraliyet rejimi altında kalmasından yana bir tavır sergilemektedir. Asalet ve Çağdaşlık Partisi ile İstiklal Partisi ise her ikisi de orta sol çizgidedir ve kraliyet rejimini desteklemektedir. Onlardan sonra gelen üç parti isimlerinden de anlaşılacağı üzere sosyalist sol çizgideler.
Aslında PJD’nin bu seçimlerde oy kaybına uğrayacağı tahmin ediliyordu. O yüzden partinin elemanları yoğun bir propaganda çalışması yürüttüler. Ama bütün bu propaganda faaliyetleri arka planda duran siyasi ve sosyal sebepleri aşamadığı için büyük çapta bir oy kaybı yaşadı.
Bu partinin oy kaybetmesiyle ilgili yorumlarda ekonomik ve siyasi pek çok sebepten söz ediliyor. Ama hadiseye düz açıdan bakan bütün herkesin üzerinde ittifak ettiği gerçek şu ki, bu partinin oy kaybetmesinin asıl ve en önemli sebebi eski ABD Başkanı Trump’ın, Rabat’ın Batı Sahra üzerindeki hakimiyetini resmen tanıması karşılığında Mağrib Krallığı’nın siyonist işgal rejimiyle ilişkilerinin normalleştirilmesine onay vermesi olmuştur.
Bizi takip edenler belki hatırlayacaklardır; söz konusu normalleşme anlaşmasına hükümetin başını çeken bu partinin onay vermesinden sonra gazetemizde 17 Aralık 2020 tarihinde, “Fas Adalet ve Kalkınma Partisi itibar kaybetti” başlıklı bir yazımız yayınlanmıştı.
O yazımızda şu ifadelere yer vermiştik:
Filistin davasına sahip çıkılmasının ve bu davada kararlılık gösterilmesinin İslami hareket açısından ilkesel bir konu olarak kalması ve siyasi çıkarların bu konuda ilkeliliğe tercih edilmemesi gerekir. Fas Adalet ve Kalkınma Partisi, halkın basite alınamayacak bir teveccühüne mazhar olarak iktidarı kazandı ama maalesef iktidarda kazanamadı.