BAE ve işkence

1 Haziran 2018 Cuma, Yeni Akit

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) özellikle Arap dünyasında dikta rejimlerine karşı halk ayaklanmalarının başlamasından sonraki süreçte çok sık konuşulan bir ülke oldu. Bunun en önemli sebebi ise küresel emperyalizmin bu ülkeyi, özgürlüklerine kavuşmak isteyen halkların mücadelelerinin önüne geçilmesi ve dikta rejimlerine karşı zafer elde etmiş halkların kazanımlarının geri alınması amacıyla yürütülen faaliyetlerde bir üs olarak seçmesidir. Tabii BAE’nin siyasi yapısı ve yönetimdekilerin karakterleri de ülkelerinin böyle bir üs olarak seçilmesi için uygundu.

BAE ile ilgili olarak gündeme gelen konulardan biri de işkencedir. Daha önce bu konu BAE ile bağlantılı olarak Yemen konusunda gündeme gelmişti. Bu ülkenin Yemen’de oluşturduğu bazı askeri merkezlerin aynı zamanda işkence merkezi olarak kullanıldığı BM raporlarına bile yansıdı. Ancak daha sonra bu konu biraz küllenmeye terk edildi.

Son günlerde BAE içindeki hapishanelerde ve sorgulama merkezlerinde de ciddi işkencelere başvurulduğu hakkında medya organlarında çeşitli bilgiler yer aldı. Bu bilgilere El-Cezire’nin Arapça web sitesinde yayınlanan bir haberde ayrıntılı bir şekilde yer verildi. Bunlardan bazıları oralarda işkencelere maruz kalan kişilerin ve özellikle de bayanların verdiği bilgilere dayandırılıyordu. İngiltere’deki bazı insan hakları kuruluşları da bu konunun üzerine giderek BAE hapishanelerinde yapılan işkencelerin sorgulanması talebinde bulundular.

Mısır’ın darbeyle görevden alınan meşru cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin de avukatlığını yapan uluslararası avukat Rodney Dixon, BAE hapishanelerinde uygulanan işkenceler konusunun üzerine gidilmesi ve bu işkencelerin gerçekliğinin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Avukat Dixon BAE’nin siyasi muhaliflerini susturmak ve etkisiz hale getirmek için ne gibi işkence uygulamalarına başvurduğunun net bir şekilde ortaya çıkarılmasına ve işkence görenlerin verdiği bilgilerin nazarı dikkate alınmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Verilen bilgilere göre BAE, terörle mücadele iddiasıyla siyasi muhaliflerini gözaltına alıyor ve bu insanlara çok korkunç işkencelerde bulunuyor. Özellikle kadın tutuklulara yönelik çok korkunç işkencelerden söz ediliyor. Verilen bilgilere göre “teröre karşı mücadele” iddiasıyla gözaltına alınanların da çoğunu BAE’nin siyasi uygulamalarına karşı ifade özgürlüklerini kullanmış olanlar oluşturuyor. Bunlardan bazıları sadece internette yayınlanan bir mesajlarından veya yorumlarından dolayı hapse atılmış durumdalar ve kendilerine hapiste çeşitli şekillerde işkence edilmiş.

İngiltere’de faaliyet yürüten Arap İnsan Hakları Teşkilatı tarafından BAE’nin uyguladığı işkenceler hakkında hazırlanan raporda bazı bayanların, içeriği tercüme edilmeden veya ne olduğu hakkında kendilerine bilgi verilmeden bazı belgeleri imzalamaya zorlandıklarına dikkat çekildi. Raporda işkenceye maruz kalan bazı bayanların isimleri de zikredildi ve ne gibi işkencelere maruz kaldıkları hakkında bilgilere yer verildi. Uygulanan yöntemlerde hem bedensel hem psikolojik işkenceler yer alıyor.

Gazeteci Joe Odell de, raporların ortaya koyduğuna göre BAE’de, sadece ülke vatandaşlarının değil dünyanın değişik ülkelerinden siyasi tutukluların bulunduğu Guantanamo benzeri bir işkence merkezinin bulunduğunu belirtti. Odell burada tutulan siyasi tutuklulara çok kötü bir şekilde yemek verildiğini dile getirdi. Bu konuda orada kalmış bir bayan tutuklunun verdiği bilgileri de örnek göstererek, bu bayanın kendilerine içinde hamam böcekleri dolaşan pilav verildiğini söylediğine dikkat çekti.