Sisi şakşakçılığı ucuz değil

28 Nisan 2018 Cumartesi, Yeni Akit

El-Cezire’nin Arapça sitesinde yayınlanan ve Kahire’den Abdullah Hamid’in imzasını taşıyan “Sisi’nin medyacıları nasıl böyle zengin oldular?” başlıklı dosyada ilginç örnekler üzerinde duruluyor.

Dosyanın baş tarafında şu bilgiler var:

“Amr Edib, yayınladığı bir twitter mesajında geçen yıl tüm gelirlerinden beş milyon cuneyh yani 284 bin dolar vergi ödediğini dile getirdi.

Meslek sahipleri gelirlerinin yüzde yirmisini vergi olarak yatırıyorlar. Dolayısıyla bu kadar vergi yatırmış olması yirmi beş milyon cuneyh yani bir milyon 413 bin dolar gelir elde ettiğini gösterir.”

Sonrasında bu kişinin daha önce sadece bir sunucu olduğuna, normal maaşla geçindiğine fakat son yıllarda bazı önemli yatırımlar yaptığına ve ayrıca Quay Cafe adında lüks kafeler zincirinin bulunduğuna dikkat çekiliyor. Bu kişi önceleri ağabeyinin bir medya kuruluşunda maaşlı eleman olarak bir derginin yazı işleri müdürlüğünü yapıyormuş. Sisi döneminde hızlı bir şekilde hem meslekte yükselişinin hem de mal varlığının artmasının hikâyesi anlatılıyor. Sadece kendisinin değil kendisi gibi medyacı olan eşinin de servetinin çok hızlı bir şekilde artması hakkında bilgi veriliyor. Bunların en önemli özellikleri ise diktatör Sisi’nin medyadaki ileri gelen şakşakçılarından olmaları.

Dosyada başka örnekler üzerinde de duruluyor ve normalde medya alanında alelade bir eleman olarak görev yapanların kıt kanaat geçinmek zorunda kalmaktan şikâyetçi olmalarına rağmen, Sisi’nin medyadaki yıldızları haline gelen, onun reklamını yapmak için etkin televizyon programları düzenleyen medya mensuplarının servetlerinin ciddi şekilde artmasının zihinlerde oluşturduğu soru işaretlerine dikkat çekiliyor.

Bilindiği üzere Mısır’da halkın zaferine karşı savaş verilmesinde, Sisi’nin darbesine zemin hazırlanmasında, sonrasında da onun kazıklarını çakmasının sağlanmasında medyanın büyük bir rolü oldu. Fakat bunun başarılması için özellikle belli kişiler yıldız haline getirildi. Onların medya alanında hızlı bir yükseliş gerçekleştirmeleri sağlandı. Onlar da sürekli cuntanın şakşakçılığını yaparken, halkın özgürlük mücadelesini temsil eden siyasilere de iftira attılar. Bu iftiralar aynı zamanda o kişilerin suçlanması, sonrasında mahkemelerde yargılanmaları ve mahkûm edilmeleri için gerekçe olarak kullanıldı. Yani yargının o insanları mahkûm etmek için kullandığı malzemeler, gerçekleri ortaya koyan bulgular değil medya organlarının ortaya attığı asılsız iddialar ve iftiralardı.

Ama bu şakşakçılar acaba gerçekten Sisi’nin samimi taraftarları oldukları, onu çok sevdikleri için mi bunu yapıyorlardı? İşte sözünü ettiğimiz dosya bu konuda yeterince fikir veriyor. Daha birkaç yıl önce bin doların altında bir aylıkla hayatını idame ettiren medya elemanlarının bugün yüz binlerce dolar vergi verecek düzeye gelmeleri düşündürücü. Bunların bir yandan televizyonculuk yaparken bir yandan da ticaretle uğraştıkları ve asıl gelirlerini ticaretten elde ettikleri söylenebilir. Ama o ticaretin sermayesini bulmakta zorluk çekmemeleri ve çok hızlı bir yükseliş gerçekleştirebilmeleri Sisi şakşakçılığını ve Sisi karşıtlarına da çirkin iftiralar atma işini çok ucuza yapmadıklarına işaret etmektedir.

Mısır halkının büyük bir çoğunluğunun gelir düzeyi çok düşüktür. Memur maaşları da hiç iyi değildir. Ama görüldüğü kadarıyla vatandaşının ekonomik durumunu iyileştirmek için söze gelir bir çaba harcama gereği duymayan diktatör Sisi kendisinin şakşakçılığını ve yalancılığını yapan medya mensuplarının ceplerini doldurma konusunda son derece cömert davranıyor.