4 Şubat 2021 Perşembe, Yeni Akit
Filistin’in ileri gelen akademisyenlerinden ve fikir adamlarından olan, direnişten yana ve siyonist işgali tanımaya karşı tavırlarıyla sık sık öne çıkan değerli bilim adamı Prof. Dr. Abdussettar Kasım geçtiğimiz 1 Şubat Pazartesi günü koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. Onun vefatı Filistin davasını yakından takip eden ve bu davaya destek veren herkesi üzdü. Biz de bu vesileyle ondan biraz söz etmek istiyoruz.
Abdussettar Kasım, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) siyonist işgali tanımaya götürecek görüşmelere ve pazarlıklara oturmasına baştan karşı çıkmış ve işgalin hangi tarihte gerçekleştirilmiş olduğuna bakılmaksızın tümüyle reddedilmesi gerektiği konusunda kararlı bir tavır sergilemişti. Bu konudaki tavırlarından, açıklamalarından ve yazılarından dolayı değişik şekillerde baskılara ve tehditlere maruz kaldı. Ama o bu konudaki tavrını değiştirmedi. İşgale karşı direnişten yana tavrından taviz vermeyerek siyonist işgalin tamamen gayri meşru olduğunu, onu meşru sayan anlaşmanın da meşruiyetinin olmayacağını, bu tür anlaşmaların Filistin halkının kendi toprakları üzerindeki haklarını, yurtlarından zorla çıkarılmış olanların yurda dönüş haklarını geçersiz kılamayacağını vurgulamaya devam etti.
İşgal rejimiyle FKÖ arasında Oslo İlkeler Anlaşması imzalandığında buna karşı çıkanlar arasında yer almıştı. Bu konudaki tutumu ve kararlılığı 1995’te bir suikast girişimine maruz kalmasına da sebep oldu.
20 Ağustos 1995 Pazar sabahı Batı Yaka'nın Nablus şehrinde silahlı saldırıya uğradı ve yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
Bu olay üzerine yayınlanan haberlerde Kasım'ın İsrail'le barış yapılmasına karşı çıkan, özerk yönetimi eleştiren ve Filistin halkının haklarını savunan yazılar yazmasından dolayı uzun süreden beridir tehdit mektupları aldığı ifade edilmişti.
Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), Abdussettar Kasım'a karşı suikast girişimi üzerine yayınladığı basın açıklamasında bu çirkin saldırıyı şiddetle kınadığını ve Filistin halkının haklarına yönelik bir saldırı olarak gördüğünü belirtmişti. Hamas’ın olay üzerine yayınladığı bildirisinde, Dr. Kasım'a saldırı düzenleyenlerin Filistin halkının haklarını ve varlık mücadelesini savunan fikir öncülerini bir bir ortadan kaldırma gayesi taşıyanlar olduğu ifade edilmişti.
Onun maruz kaldığı tek suikast girişimi ve fiili saldırı bu değildi. Daha sonra da muhtelif tehditlere, suikast girişimlerine ve fiili saldıralara maruz kaldı.
Ayrıca o, sözünü ettiğimiz suikast girişiminden sonra birçok kez Filistin Yönetimi’ne bağlı güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı ve yine bu yönetimin mahkemeleri tarafından yargı önüne çıkarıldı.
Bütün bunların tek sebebi işgal rejimiyle pazarlığa ve uzlaşmaya karşı, direnişe destek konusunda kararlı bir duruş sergilemesiydi.
Abdussettar Kasım 1948 yılında Filistin’in 1967’de işgal edilmiş bölgelerinden olan Batı Yaka’nın Tulkerem vilayetine bağlı Deyru’l-Ğusun kasabasında dünyaya gelmişti. Üniversite tahsilini Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nde siyaset bilimleri üzerine yaptı. Sonra ABD’deki Kansas Eyalet Üniversitesi’nde yine siyaset bilimleri üzerine yüksek lisans yaptı. Ayrıca Amerika’daki Missouri Üniversitesi’nde ekonomi üzerine yüksek lisans yaptı. Sonra yine aynı üniversitede felfese alanında doktora yaptı.
Ülkesine döndükten sonra Nablus’taki En-Necah Ulusal Üniversitesi’nde siyaset bilimleri alanında öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Bu arada 1978 yılında Ürdün Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1979’un ortalarında siyasi sebeplerden dolayı bu üniversitedeki hizmetine son verdi. Beir Zeit ve Kudüs üniversitelerinde misafir öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1980’den bu yana da En-Necah Ulusal Üniversitesi’nde siyaset bilimleri alanında öğretim görevlisi olarak çalışıyordu.
Kendi ihtisas alanıyla, bazı İslami konularla ve Filistin davasıyla ilgili birçok kitap ve çok sayıda makale yazdı.
Yüce Allah’tan kendisine rahmet ve mağfiret diliyoruz. Allah mekanını cennet eylesin.