İzzettin Kassam'ın şehadetinin yıldönümünde

19 Kasım 2020 Perşembe, Yeni Akit

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Filistin'in İngiliz işgalinden kurtarılması için verilen mücadelenin öncülerinden olan değerli ilim ve cihad önderi İzzettin Kassam'ın ismini yaşatmak amacıyla, askeri kanadına İzzettin Kassam Tugayları adını verdi. Biz de şehadetinin 85. yıldönümü münasebetiyle onu yeniden gündeme getirmek istedik.

Filistin'de İngiliz işgaline karşı 1931'de başlatılan cihadın önderi İzzettin Kassam'ın beraberindeki mücahitlerden bir grupla Batı Yaka bölgesindeki Cenin yakınlarında bulunan Ya'bed dağına askeri eğitim amacıyla çıktığı sıra yerlerini tespit eden İngiliz işgal güçleri 19 Kasım 1935 tarihinde akşamdan baskın düzenleyerek teslim olmalarını istedi. Ancak İzzettin Kassam ve yanındaki mücahitler teslim olmayıp direndiler. Bunun üzerine çatışma çıktı. Geceden başlayan bu çatışma ertesi gün (yani 20 Kasım) sabah 10.00'a kadar devam etti. Bu çatışmada Şeyh İzzettin Kassam, Şeyh Yusuf Abdullah, Şeyh Ömer Hasan Sa'di ve Hanefi ismiyle tanınan Mısırlı bir mücahit şehit edilirken diğer mücahitler İngilizlere esir düştü. Bu yüzden İzzettin Kassam'ın hayatıyla ilgili kaynakların bazılarında onun şehadet tarihi 19 Kasım, bazılarında da 20 Kasım olarak verilmiştir. Ancak şehit edildiğinin kesinlik kazandığı ve kayıtlara geçen tarih 20 Kasım 1935'tir.

İzzettin Kassam aslen Suriyelidir ve 1882'de Lazkiye'nin sahil ilçesi Cebele'de dünyaya geldi. İlköğrenimini doğduğu yerde yaptıktan sonra 1896'da Mısır'daki Ezher Üniversitesi'nde tahsil görmeye başladı. Burada öğrenim gördüğü süre içinde Mısır'daki İslâmi hareketin ileri gelenleriyle ilişkide bulundu. 1906'da buradaki ilmi tahsilini tamamladıktan sonra çeşitli yerlerde davet ve eğitim faaliyetleri yürütmeye başladı. 1909'da büyük âlim İzzuddin Tennuhi'nin derslerine ve sohbetlerine katıldı.

Kısa bir müddet Cebele'de ikamet etti. Daha sonra Türkiye'ye geldi. İnsanları hayra yöneltmek için bir sene kadar vaaz ve irşadda bulunup tekrar Cebele'ye döndü. Bu dönemde kısa bir süre Cebele'de Kur'an, tefsir, fıkıh gibi ilimleri okuttu. Sadece ders vermekle yetinmiyor, aynı zamanda gençlerin eğitimiyle ilgileniyordu. Hali, tavrı, güzel huyu davetini destekliyordu. Bu itibarla Şeyh İzzetin Kassam o dönemde Suriye'nin maddi ve manevi mimarlarının başında geliyordu.

Şeyh Kassam, davet faaliyetleriyle uğraşırken İtalyanlar Libya'da işgali başlatmış, Ömer Muhtar ve beraberindeki mücahitler de onlara karşı direnişe başlamışlardı. O zaman İzzettin Kassam, Suriye'de Ömer Muhtar ve beraberindeki mücahitler için yardım toplamaya başladı. Ancak o zamanki Suriye hükümeti, onun ve beraberindeki mücahitlerin Ömer Muhtar'ın liderliğindeki mücahitlere yardım götürmelerini ve destek vermelerini engelledi.

Bu dönemde Fransızların Suriye'yi işgal etmesi üzerine İzzettin Kassam da bu işgale karşı mücadele etti.

Şeyh İzzettin Kassam sömürgeci güçlerin ve onların himaye ettiği Siyonistlerin Filistin üzerindeki oyunlarının tehlikeli boyutlara geldiğini gördüğünden beraberindeki bazı mücahitlerle birlikte 1921'de Filistin'e gitti. Önce Hayfa'ya yerleşerek burada eğitim faaliyetlerinde bulundu. Bir yandan da cihad hazırlıklarını sürdürüyordu.

5 Nisan 1931'de fiilen cihad başlatıldı ve bu tarihte İzzettin Kassam'ın mücahitleri el-Yecur'a düzenledikleri bir saldırıda bazı işgalci İngilizleri ve onlarla işbirliği içindeki üç Siyonisti öldürdüler. Bu olayın arkasından gerek İngiliz işgalcilere ve gerekse onların getirip Filistin topraklarına yerleştirdikleri Siyonist teröristlere karşı çeşitli eylemler gerçekleştirildi.

Şeyh İzzettin Kassam'ın başlattığı bu kıyam, İngiliz işgalcilere karşı başlatılan altıncı kıyam olarak kayıtlara geçmiştir. Şehit edilmesinden sonra kurmuş olduğu hareket de dağıldı. Ama yaktığı cihad ve direniş ateşi sönmedi. Başlattığı mücadelenin Filistin'de bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi ruhunun ve bilincinin sürekli canlı tutulmasında büyük bir etkisi oldu. Kendisini rahmetle anıyoruz.