Filistin’in Toprak Günü

29 Mart 2018 Perşembe, Yeni Akit

30 Mart 1976'da yaşanan olayların anısına 30 Mart tarihi Filistin'de Toprak Günü olarak ihya edilmektedir. Bu tarihte işgal yönetiminin Filistinlilerin 21 bin dönüm arazisini gasp etmesini protesto amacıyla 1948'de işgal edilmiş toprakların değişik bölgelerinde gösteriler düzenlenmişti. Bu gösteriler esnasında çıkan çatışmalarda 6 Filistinli şehit edilmiş, çok sayıda Filistinli de yaralanmıştı.

30 Mart tarihi, Filistin topraklarının bütünlüğünün yeniden gündeme getirilmesi, siyonist devletin bir işgal devleti olduğunun vurgulanması ve Filistin topraklarında siyonistlerin meşru bir haklarının olmadığının dile getirilmesi amacıyla Toprak Günü olarak kutlanmaktadır. 30 Mart'ın Toprak Günü olarak ihya edilmesi geleneği 42 yıldır sürdürülüyor.

Bu yılın Toprak Günü’nün farklı bir özelliği var. Filistinliler vatanlarından kesinlikle vazgeçmeyeceklerini, yurtlarına dönmek için mücadelelerini sürdüreceklerini, siyonist işgali tanımayacaklarını, Filistin topraklarına sahip çıkma konusunda kararlı olduklarını ortaya koymak amacıyla “Büyük Dönüş Yürüyüşü” adı verilen bir kapsamlı yürüyüş düzenleyecekler.

Büyük Dönüş Yürüyüşü’nün hem Gazze’de hem de Batı Yaka bölgesinde düzenlenmesi planlanıyor. Filistinliler değişik noktalardan 1948’de işgal edilmiş topraklara doğru yürüyüş düzenleyecekler. Ancak işgal rejiminin Batı Yaka bölgesinde yürüyüşün engellenmesi için Mahmud Abbas yönetimiyle görüşmeler yaptığı ve bu konuda söz aldığı haberlerde ifade edildi. Buna rağmen yürüyüşün Batı Yaka bölgesinde de gerçekleştirilmesi ihtimali var.

Filistinliler Büyük Dönüş Yürüyüşü için günlerden beri hazırlık yapıyorlar. Yapılan açıklamalarda yürüyüşün tamamen barışçıl yani sivil amaçlı olduğu herhangi bir şekilde şiddete başvurulmasının söz konusu olmadığı dile getirildi. Büyük Dönüş Yürüyüşü’nü desteklemek amacıyla oluşturulan uluslararası komitenin başkanı Zahir Biyravi de BM Genel Sekreteri’ne çağrıda bulunarak siyonist işgal rejiminin bu yürüyüşe karşı herhangi bir şekilde şiddete başvurmaması için işgal yönetimine baskı yapılmasını istedi.

Büyük Dönüş Yürüyüşü’nün Filistin içindeki organizasyonu tarafından yapılan açıklamalarda işgal rejiminin saldırı ihtimallerine karşı sınır bölgelerine toprak yığıldığı ifade edildi. Filistin İslâmî Direniş Hareketi (Hamas)’ın askeri kanadı durumundaki İzzettin Kassam Birlikleri tarafından yapılan açıklamalarda da yürüyüşün tamamen barışçıl olacağı ancak işgal güçlerinin saldırıda bulunmaları durumunda karşılık verileceği dile getirildi.

Özellikle Gazze bölgesinde yürüyüşe katılımın çok olacağı ve bütün bölge halkının yürüyüşe ilgi göstermesinin beklendiği haberlerde dile getirildi. Çünkü bu yürüyüşle aynı zamanda Gazze’nin şu an içinde bulunduğu duruma da dikkat çekilmesi amaçlanıyor. Zira gerek siyonist işgal rejiminin abluka uygulamasından ve gerekse onunla işbirliği içindeki Mahmud Abbas yönetiminin, Rami El-Hamdallah’ın konvoyuna yönelik düzenlenen ve tamamen komplo olduğu tahmin edilen taktik saldırı olayını bahane ederek yaptırımları artırmakla tehdit etmesi sebebiyle Gazze’de şartlar iyice ağırlaşmış ve bölge patlamanın eşiğine gelmiş durumda.

Büyük Dönüş Yürüyüşü için yapılan hazırlıklardan dolayı siyonist işgal rejimi de telaşlı ve o da yürüyüşü engellemek amacıyla hazırlıklar yaptı. Gazze sınırında tel örgüleri daha da güçlendirdiği ve geçişleri önlemek için takviye güçler gönderdiği ifade edildi. Ayrıca işgal yönetiminin güvenlik hükümeti toplanarak Büyük Dönüş Yürüyüşü’ne karşı alacağı tedbirleri konuştu.