Hamdallah’ın konvoyuna saldırı oyunu

15 Mart 2018 Perşembe, Yeni Akit

13 Mart Salı günü Filistin Başbakanı Rami El-Hamdallah’ın ani bir şekilde gerçekleştirdiği Gazze ziyareti esnasında, konvoyunun geçtiği güzergâh üzerinde bir patlama meydana geldi. Patlama, içinde El-Hamdallah’ın ve Filistin Genel İstihbarat Teşkilatı Başkanı Macid Ferec’in bulunduğu konvoyun geçmesinin hemen ardından Gazze’nin kuzeyindeki Beyti Hanun bölgesinde Salahaddin Caddesi üzerinde meydana geldi. Patlama konvoyun geçmesinin ardından vuku bulduğu için ölen ya da yaralanan olmadı.

Rami El-Hamdallah olaydan sonra katıldığı etkinlikte yaptığı konuşmada suikast girişimine maruz kaldığını öne sürerek, “Bu suikast girişimi Filistin uzlaşı sürecine olan bağlılığımızı artıracak ve Gazze'ye gelmeye devam edeceğiz” dedi.

Hamas ve Filistin’deki diğer gruplar saldırıyı kınadılar ve bunun Filistin içindeki meseleleri çözme çabalarını baltalama amaçlı olduğunu dile getirdiler. Hamas liderlerinden Salih el-Aruri patlamanın Siyonistlerin Filistin sahasını karıştırma, uzlaşı çabalarını boşa çıkarma girişimi olduğunu söyledi.

Ancak olayla ilgili zihinlerde oluşan bazı soru işaretleri var:

Öncelikle Filistin hükümeti şimdilik olaydan dolayı doğrudan Hamas’ı suçlamamakla birlikte, Gazze’de elemanlarının çoğu Hamas’ın atadığı memurlardan oluşan güvenlik teşkilatının bölgenin güvenliğini sağlayamadığını iddia ederek dolaylı bir şekilde bu hareketi suçlu çıkarmaya çalıştı. Ancak verilen bilgilere göre Gazze’deki güvenlik teşkilatı El-Hamdallah’a koruma görevlileri tahsis etmek üzere teklifte bulunuyor. Ama bunu kabul etmeyerek sadece kendi ekibiyle yola çıkıyor. Bu durum burada güvenliği sağlamaktan sorumlu olanların El-Hamdallah’ın yanında getirdiği koruma görevlileri ve güvenlik ekibi olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır. Ne var ki hükümet adına yapılan açıklamalarda bu gerçek gözlerden uzak tutulmaya çalışılıyor.

Ziyaret kararı çok hızlı verildiğinden ve ziyaret de hızlı bir şekilde gerçekleştirildiğinden, konvoyun güzergâhı da önceden açıklanmadığından böyle bir saldırı planının önceden yapılmış olması ihtimali yok. Bu saldırının güzergah hakkında bilgi aldıktan sonra hızla plan yapma imkânına sahip birileri tarafından gerçekleştirilmiş olması ihtimali var. Bunu konvoy içine sızmış birileriyle irtibat halindeki ekibin gerçekleştirmiş olması ihtimali de var.

Olayın düşündüren önemli bir yanı da patlamanın konvoyun geçisi esnasında değil de geçmesinden kısa bir süre sonra gerçekleşmesi. Bu belki zamanlamanın iyi ayarlanamamasından kaynaklanmış olabilir. Ama zamanlamanın çok iyi yapılmış olmasından kaynaklanıyor olması ihtimali de var. İşte o durumda zihinlerde şüpheler ve böyle bir saldırı planının kimin işine yarayacağı konusundaki değerlendirmeler devreye girer.

Bu saldırının Hamas’ın veya Gazze’nin işine yaraması ihtimali yok. Hatta yapılan yorumlarda olayda kimsenin yaralanmadığına ama bütün Gazze’nin yara aldığına dikkat çekildi. Çünkü Gazze halkı ve bu arada Hamas, Ramallah hükümetinin bir an önce Gazze bölgesiyle ilgili sorumluluklarını yerine getirmesini istiyor.

Fakat El-Hamdallah hükümetinin Gazze’nin güvenlik yapısıyla ilgili çeşitli planları var ve bunların başında da direniş gruplarının silahlarının toplatılması ve Hamas döneminde işe alınmış güvenlik görevlilerinin tasfiye edilmesi geliyor. Gazze’yle ilgili anlaşmanın uygulamaya geçirilmesine rağmen Filistin Yönetimi’nin bu bölgeye yönelik yaptırımları kaldırmaması da güvenlik konusuyla ilgili taleplerindeki ısrarından kaynaklanıyor. Oysa Kahire Anlaşması’nda direniş gruplarının silahlarının toplatılması tartışma konusu olmamış, Hamas döneminde alınan tüm memurların da göreve devam etmesi üzere ittifak sağlanmıştı.